Nákupní košík je prázdný

Tucson 2024

« zpět na přehled novinek

05.03.2024

Po třech letech, kdy nás trápily problémy s cestováním po světě jsem se docela do Tucsonu těšil. Nejenom, že objevím nějaké zajímavé vzorky do své sbírky nebo i na prodej, ale hlavně proto, že se po dlouhé době potkám se svými kolegy a obchodními partnery z celého světa.

Co se dalo očekávat bylo zrušení několika prodejních míst, z důvodů rekonstrukce resortů nebo i úplné demolice těchto míst a ve kterých byly i stovky vystavovatelů. Z větší části vystavovatelé nalezli prodejní místa v nově vystavěném a otevřeném "Mineral City", které shromažďuje i s blízkými prodejním místy nejvíce vystavovatelů s kvalitními minerály.

Kolem tohoto "městečka" jsou další prostory v obrovských stanech, skladech a i domech, které si některé firmy zakoupili nebo je celoročně pronajali. Takže jenom projít tato místa vám zabere několik dní. Nad centrem Tucsonu směr na Nogales jsou další hotely, motely a mega stany, které nabízejí prodejní místa stovkám prodejců a kde strávíte procházením opět několik dní. Po letichých zkušenostech však některá místa vypouštím, protože tam opravdu nelze nalézt nic pořádného a prodávají se zde výrobky, suroviny na další zpracování a cokoliv jiného než minerály.

A další stany, parkoviště a výstavní prostory jsou podél dálnice, kde spíše můžete objevit výrobky, šperky, ale i různé artefakty ze Západu jako jsou vyčiněné kůže, staré zbraně, indiánské výrobky atd. 

Po  "rozkoukání" na místě a zjištění kde se nacházejí moji dodavatelé a kde a kdy se budou otevírat jednotlivá prodejní místa (každý rok je okolo 65 prodejních míst) musím připravit bojový plán. U některých prodejců se v den otevření tvoří neskutečné fronty, takže správně zvolené načasování a místo může přinést výsledky v podobě dobrých úlovků. 

To, že každý rok jsou i obyčejné vzorky dražší a dražší snad ani nemusím sdělovat, ale překvapilo mi, že ubylo obyčejných mexických minerálů, které v předchozích letech bylo opravdu hodně. Takže sehnat konichalcity, aurichalcity, hemimorfity a pod. bylo opravdu složité a kvalita silně pokulhávala za cenou. Naštěstí se našly i firmy, které měly staré zásoby a starou cenu, takže se mi tyto mexické vzorky podařilo nakoupit.

V blízké době očekávám dodání leteckého carga, kde jsou převážně kvalitní a křehké vzorky, které se po zpracování objeví v nabídce na e-shopu a větší vzorky na burzách a výstavách. Budou zde kvalitní krokoity a azurity z Austrálie, ametysty z Mexika, chalkantity z Arizony, ludlamity z Brazílie, hality z Californie, stříbra, danburity, hemimorfity z Mexika, akvamaríny z Pakistánu a mnoho dalšího.

Koncem března až začátkem dubna pak očekávám lodní zásilku, kde bude velké množství běžnějších vzorků jako např. měď z Michiganu, rosasity, adaminy, creedity, bornity se stříbrem z Mexika, sfalerity z Tenneessee, chalkopyrity, apatity, axinity z Peru, amazonity z Colorada, nuggety zlata z Austrálie a Oregonu a po hodně dlouhé době jsem objevil staré vzorky hausmannitu, ettringitu, gaudefroyitu z Jižní Afriky, které mi opravdu potěšily, protože kvalitní vzorky nejsou na mezinárodním trhu běžně k vidění.

Na přiložených fotografiích pak můžete vidět hlavně prodejní prostory a zázemí, fotografie minerálů jsem moc nepořídil, protože mi to připadá pořád stejné. 

Přidávám i akční fotky z párty a kolegů, které jistě znáte.....

Jmenný rejstřík
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace