Nákupní košík je prázdný

Tuscon 2014

« zpět na přehled novinek

06.03.2014

Po příletu do arizonského Tucsonu jsem letos měl vynikající náladu, protože ručička teploměru ukazovala 22 stupňů celsia.Sluníčko se snažilo jak mohlo, dělalo divy, ale druhý den jsme se museli věnovat přípravě a vybalování starých i nových vzorků, instalaci výstavních prostor, doplňování, mytí a dalšími nezbytnými úkony.

V resortu Tucson City Center již vše řádně tepalo a plno dealerů již mělo nainstalováno.Jistě znáte ten pocit se všude podívat jako první, protože jemom tak objevíte to po čem srdce touží.Po návštěvě několika pokojů a shlédnutí vzorků jsem byl z nabídky nadšený avšak ne tak úplně s cenami na těchto vzorcích.Zde si sběratel musí zvyknout i na částky, které přesahují statisíce dolarů.Jedno je zřejmé: i za tyto ceny se vzorky prodávají a člověk se tedy musí spokojit se vzorky, kde nejsou tyto astronomické ceny.Ty jsou asi jenom pro hvězdáře.....(:-)

Bohužel stoupá i cena u střední kvality vzorků.To co jsem přivezl před pár lety a mám v současnosti na prodej v Čechách, tak vzorky prodávám levnějí než je nyní koupím na místě.Nedá se nic dělat, ale těžko se to lidem vysvětluje.Je to trend, který se neustále opakuje.

Letos mi nejvíce potěšila nabídka kvalitních systematických vzorků, které se běžně na trhu s minerály nevyskytují jako např.szenicsit a powellit z typové lokality v Chile, nádherné, protažené světle zelené krystaly fosfofylitu z Bolívie, žluté ettringity z JAR, přes 1 cm dlouhé krystaly köttigitu, průhledné krystaly catapleitu z Kanady atd.Několik vzorků se mi podařilo sehnat v dostupných cenových hladinách na český trh, takže je u mně objevíte na burzách nebo časem v mé nabídce v Rockshopu.

Z estetických vzorků se mi podařilo sehnat pěkné mexické hemimorfity, anhydrity a rosasity, pakistánské akvamaríny, australské azurity, brazilské topazy a apatity.Nebojte, nejsou na nich astronomické ceny!

 Největším zážitkem pro nás byla návštěva toho nejlepšího co lze v současnosti vidět.Samozřejmě milionové kousky jsou jen pro určité oči a ty se jen tak někomu neukazují.Nejlepší dealeři na světě se představují v resortu Westward Look, kde je tedy k vidění něco, co potom pár hodin " rozdýcháváte".Těžko se mi to popisuje, ale u některých vzorků máte pocit, že to je pohádka a ne skutečnost.Zde vzorky začínají od několika tisíc a končí sedmimístnými ciframi....v dolarech.Podařilo se mi vyfotit několik exkluzivních vitrín, tak to máte možnost posoudit sami.Natočil jsem i několik sekvencí, avšak můj inteligentní fotoaparát u některých "šotů" zaostřoval na něco jiného, takže se omlouvám, ale nemohu je na stránky dát.

Dalším světlým bodem je návštěva lokalit, kde jsme od známého obdrželi zajímavý typ.Jednalo se o lokalitu The Wreck Mine, kde se měli nacházet vynikající wulfenity.Jelikož víme, jak vypadají lokality v Čechách a v Evropě, pojali jsme tento výlet jako relaxační a jestli něco najdeme, tak pak to bude sláva.Bohužel jsme neměli GPS koordináty a narychlo jsme potom hledali lokalitu pomocí sat. snímků.Opravdu jsme nedoufali, že lokalitu objevíme.Cesty zde místy přecházejí v řečiště, občas vedou přes nějaký ten "ranch", kde sedí "cowboy" s ostře nabitou winchestrovkou .Teď si myslíte, že přeháním, ale naši kolegové - kterým jsme dali typ - za dva dni potom pak stály před nabitou zbraní a zmíněný "cowboy" jim dělal osobní prohlídku.To je Amerika!

Takže s dobrým navigátorem Honzou jsme vyrazili do pustiny a každou chvíli jsem musel vystoupit z auta a kontrolovat, zda se nepřevrhneme a divočinou projedeme.Po dvou hodinách cesty mezi kaktusy jsme se navigovali pouze intiutivně.Náhle se před námi objevil objekt, který připomínal zbořenou úpravnu a tak jsme tušili, že nějaký důl bude v okolí.Skutečně po několika stech metrech již byly zarostlé odvaly a srdíčko zaplesalo.Rychle převléknout, vzít svačinu a hurá do akce.Při probíhání mezi kaktusy jsem se zarazil, protože vedle mně byla jáma, která by mohla být důl The Wreck Mine a jak jsme později zjistili, tak byla!

Prozkoumali jsme několik štol, které však byly slepé.Po nějaké době jsme sestoupili do bývalé jámy, kde se na stěnách nacházely slušné vzorky wulfenitů.Při průzkumu jsme však narazili na dřevěnou výdřevu a vlastním vstupem do podzemí.To co jsme viděli se těžko popisuje.Všude kam jsme vlezli a posvítili baterkou byly krystalované, žlutooranžové wulfenity!Nevěděli jsme jaký vzorek vyklepat dříve!Bylo zachovalé celé podzemí s dřevěnou slepou jámou, lezní oddělení i netopýr spal na svém místě.

Takže učiněné orgie.To co jsme našli na povrchu letělo do závalu a nabrali jsme spoustu pěkných vzorků.

Cesta zpět byla také plná dobrodružství, auto občas viselo na dvou kolech, ale určitě se budeme chtít na tuto lokalitu vrátit a prozkoumat. 

S kolegou Vaškem jsme ještě navštívili lokalitu Exile King Mine, kde je nádherná příroda a na lokalitě se nacházejí nádherné aurichalcity a smithsonity.Cestou jsme prozkoumali odval dolu Omega Mine, který byl loni pod sněhem, ale bohužel jsme neobjevili ani stopu po nějakém zajímavém minerálu.

Kéž by takové lokality byly u nás v Čechách..... 

Letos ani nevychvaluji světové vzorky, protože vím, že se to bude příští rok opakovat.

Nabízím Vám tedy, milí sběratelé, několik fotografií pro představu, co se děje v Tucsonu..... 

Jmenný rejstřík
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace