Nákupní košík je prázdný

Tucson 2016

« zpět na přehled novinek

23.02.2016

Tento článek jsem chtěl původně psát již během konání burzy v Tucsonu, ale opět tam bylo velmi špatné připojení ( loni koupila hotel, kde vystavujeme korejská firma, tak snad se něco do budoucna změní), které občas vypadávalo a tak mi nezbývalo než to nechat " na doma".

Takže co je nového?

Vzorky ze světa se pořád opakují, a prohlížet si na pokojích prodejců pořád stejné akvamaríny, turmalíny, topazy, rodochrozity, zlata se brzko omrzí. Většina světových dealerů zařazuje tyto vzorky do svých vitrín každý rok a jako přes kopírák. Zajímavější jsou prodejní místa a pokoje, kde se nabízí vzorky s nějakou tématikou či specializací. Jsou pokoje, kde se nabízí pouze vzorky zlata, vzorky z amerických lokalit, meteority, turmalíny atd. Uchvacující je i místo, kde se nabízí pouze červené beryly - bixbity, jak v přírodní i broušené formě.

Mě zde zaujaly starší vzorky několikadecimetrových loken stříbra z Kongsbergu, legrandity z Mexika, smaragdy ze Zambie, teluridy z Colorada, tanzanity z Tanzánie, rubelity z Malchanu. Objevují se i stále nové vzorky zlata z amerických, brazilských a australských lokalit.

Upřímně se dá říci, že tento rok byla stejná návštěvnost jako loni a to především díky špatnému počasí v některých částech USA, kde nepřijelo plno dealerů nebo návštěvu této výstavy uskutečnili v několika dnech, takže se tam " netoulalo" mnoho lidí jako v předešlých ročnících...

Pro přiblížení výstavních míst. Vystavuje se zhruba na 40 různých místech po celém Tucsonu, v hotelech, motelech, na parkovištích, v obrovských stanech, volných prostranstvích, skladech a halách, prostě něco neskutečného. Na tuto akci se sjíždí z celého světa přibližně 50 tisíc návštěvníků, dealerů a nadšenců. V každé části lze očekávat něco jiného od špičkových kamenů přes komerci, suroviny, výrobky z kamenů, dekorační výrobky, suroviny a naprostou " šiťárnu". Mezi vystavovateli kamenů však můžete narazit na prodejce hadrů, koberců, plechových cedulí, loveckých trofejí, kovbojských artefaktů, neidentifikovatelných výrobků pro různé galaxie a individua....

Na závěrečné výstavě MAINSHOW v kongesovém centru byly opět k vidění neskutečné vzorky. Letošní téma byly " modré kameny", takže vystavovatelé ladili vitríny s modrými fluority, azurity, benitoity a  indigolity. Ovšem největší pozornost poutal obrovský vybroušený safír o váze 422, 98 ct., který je ve sbírkách Smithsonian Institution.

Několik vitrín bylo věnováno sympatickému sběrateli a dealerovi Rocku H. Currierovi, který loni zemřel a který procestoval stovky lokalit po celém světě.

Jako každý rok se nám podařilo navštívit několik lokalit, kde lze v současnosti stále nalézt kvalitní ukázky. Na King Exile mine to jsou špičkové - a možná i nejlepší americké- vzorky aurichalcitu, které doprovází smithsonit, a kalcit. Na dole Old Yuma mine to jsou nádherné, červené krystaly vanadinitu a oranžovožluté, tabulkovité krystaly wulfenitu. Světově známá je i lokalita Grand Reef mine, kde jsou špičkové, temně modré krystaly linaritu. 

Jako odpočinek jsem na výstavě bral i návštěvu jednoho z největších leteckých muzeí na světě, které se nachází na okraji Tucsonu a v kterém jsou umístěné letecké skvosty od druhé světové války. Velmi na mě zapůsobila prohlídka " létající pevnosti " bombardéru B-52 o kterém jsem často četl popř. ho viděl v různých filmech, ale netušil jsem jaké je to monstrum.

Ještě připojuji fotografie z různých výstavních míst a perfektně upravené vitríny s dokonalými vzorky.

 

Jmenný rejstřík
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace