Nákupní košík je prázdný

Tucson 2019

« zpět na přehled novinek

01.03.2019

Tento rok začala tucsonská výstava o trochu dříve než obvykle, ale i přesto se na nás usmívalo sluníčko. Po příletu a vyzvednutí auta, jsem začal plánovat trasy kudy pojedu, protože v Tucsonu se koná více jak 50 akcí a výstav a každá začíná v jiném termínu. Na některá místa se člověk musí vrátit vícekrát, protože prodejci přijíždějí jak se jim zachce a nebo doplňují nový materiál během výstavy. Také se stane, že k někomu přijedete pozdě a má všechno vyprodané a kolegové z různých zemí vás ještě " popichují", že jsem tam měl být dříve.

Takže jsem navštívil všechny" nadějné" prostory a místa, kde lze předpokládat, že se objeví minerály za příznivé ceny. Je to rok od roku těžší, ale občas se dá ještě něco zajímavého objevit. Pod stanem, kde byl pouze komerční materiál se mi podařilo objevit nádherné vzorky pyrofylitu z Georgie, které sbíral sám majitel firmy a po licitování jsem odkoupil všechny krabice s tímto minerálem. Dále jsem narazil na systematické vzorky a objevil čínské holmquistity, které jsem neviděl ani v Číně a majitel mi řekl, že je měl více jak 20 let na skladě v Americe.

Po pár dnech se mi podařilo sehnat kvalitní akvamaríny z Pakistánu, ametysty z Mexika, klinozoisity z Peru, skolecity z Indie, estetické kombinační vzorky z Huanuni, krokoity z Austrálie, chryzokol z Konga a mnoho pestrých minerálů z mexických lokalit.

S kolegy jsme prošli i výstavy toho nejlepšího co je k vidění a opravdu někteří vystavovatelé nabízejí neskutečné vzorky co se týká kvality a cen. Byly jsme pozváni na prohlídku exkluzivních vzorků u D. Trencila, který nabízí opravdové skvosty. Trochu nás zarazilo, že v předpokoji na krbu jsou volně položené vzorky akvamarínu a verdelitu v řádech milionů korun, ale když jsme vstoupili do místností s tím nejlepším tak tyto vzorky opravdu byly pouze " malá předehra". Mohli jsme i fotit, tak na konci je pár fotek těchto unikátů.

Nejvíce mi tento rok zaujaly pěkně omezené, prostorové,  leské krystaly grafitu ve velikosti až 3 cm, které narůstaly na světlou živcovou podložku. Nikdy jsem nic takového neviděl a díky cenám jsem nemohl pořídit ani malý vzorek do sbírky. Dále se objevily pěkně vybarvené fluority z Madagaskaru a i docela větší množství barzilských krystalovaných růženínů.

Nyní budu třídit, čistit a preparovat, takže v blízké době se vzorky objeví na výstavách a i v ROCKSHOPu.

Jmenný rejstřík
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace