Nákupní košík je prázdný

Saint Marie aux Mines 2014

« zpět na přehled novinek

02.07.2014

Tak jako každý rok probíhá koncem června jedna z nějvětších a nejsympatičtějších světových výstav v alsaském Saint Marie aux Mines. 

V tomto roce došlo k velkému rozšíření prodejních míst pro firmy i sběratele. Zvýšil se počet vystavovatelů především z Brazílie, Maroka a Peru. Bohužel nám přivezli pouze komerční materiál, který není pro náročnějšího zákazníka a tak se zařadili mezi  "tuctové" stánky, kde nic zajímavého neobjevíte.

Co se týká vzorků pro sběratele estetických a systematických minerálů, bylo z čeho vybírat. Německý kolega Bert Ottens přivezl několi velmi vzácných krystalovaných borátů ( olshanskyit, nifontovit, pentahydroborit ) z lokality Jipeng ve Vnitřním Mongolsku, které svojí kvalitou patří k nejlepším na světě. Z Itálie se objevily kvalitní vzorky cafarsitu z alpských žil, pakistánské beryllonity, augelity z Peru, krystalované gersdorfity z Maroka atd.

Z estetických vzorků jako tradičně převažují akvamaríny, různé odrůdy turmalínu, kunzity, tanzanity, zlata atd.. Tento rok však mělo hodně vystavovatelů na prodej vzorky ze starých sbírek. K vidění byly vzorky síry a celestinu ze Sicílie, celestiny z Machowa, rumunské tetraedrity, anglické skorodity, turmalíny z Elby a pod.

Největším nešvarem na této burze ( a nejen na této ) je absence cen u většiny dealerů z Maroka, Pakistánu, Peru a tak se cena řídí " podle ksichtu". Takže když si k nim půjdete koupit vzorek a budete mít oblek, zaplatíte mnohonásobně více, než když přijdete oblečeni jako pasáček koz (:-). Došlo to tak daleko, že při smlouvání u většího množství minerálů z Peru, které jsem chtěl zakoupit a již jsme byli domluveni na slevě a ceně mi malinký Indián přímo přede mnou a s úsměvem přelepoval ceny na dvojnásobek a divil se, že po jeho " úpravě" vzorky nechci. Zřejmě se přežvýkal koky a vytrestání bílého mu přišlo náramně vtipné. A protože jsem nebyl naladěn na stejnou notu a i tím, že jsem žádnou koku nežvýkal, poděkoval jsem mu a popřál mnoho úspěchů při oceňování.

A co nás pozlobilo tak jako každý rok bylo počasí. Od soboty poprchávalo, občas se spustil pěkný deštík, takže návštěvníci se schovávali v halách a větších stáncích.

Jmenný rejstřík
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace